Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za diskusní názory; jasné je, že v jednom článku na blogu lze vyjádřit názory v podstatě jen ve velké kostce a pohled se tím může i zploštit či nechtě okleštit - což je ostatně symptomem doby. Neboť úspornost textů vede rovněž i k nežádoucímu zjednodušení jakéhokoli obsahu. V zásadě si myslím, že k pocitu vlastního intimního pocitu svobody se každý musí propracovat svými cestami a rozhodnutími, zda se bude za něco angažovat, (a tím pádem i s právem vznášet kritiku), anebo bude jen předpostrašeným lamentátorem u piva, neochotného však jít třeba za něco veřejně demonstrovat, protestovat a nést svou osobní kůži a jméno na trh.

( A to bez ohledu, zda docílí ihned kýženého výsledku a cíle), ale udělat to, nebát se, aspoň se o to pokusit, a třeba aspoň o kousek poponést pochodeň ideálů, jež vyznává. Ne vždy to samozřejmě podaří a dopadne dobře, ale udělat ve své době to, čeho se jiní (mlčící většina) bojí. Žádná myšlenka, která nese osvícení, vizi, něco kreativního, nadčasového, co se prosadí až třeba za stovky let později, se neprodírá na světlo snadno. Ježíš, Hus, Giordano Bruno, Komenský, Palach.... stovky hrdinů svých dob zaplatili vlastním životem, prošli pronásledováním, příkořím, utrpením, proto, aby osvítili světlem svého názoru své přeživší pokračovatele....Jak jinak by se prosadil rozvoj, pokrok? Jak jinak bychom si dnes mohli např. říci s Galileem "A přece se točí!" ? Diskutovat otázky, zda se obětovat a zemřít za pravdy, anebo zvolit strategii nerozbít si hlavu o první zeď, neb někdy hrdina světu prospěje víc jako živý, než mrtvý, je rovněž tak komplikované, že to vždy může zavádět k nežádoucím zkratkám v pochopení. Existuje snad Universum, které by mohlo znament natolik neomylnou autoritu, s níž by mohli ztotožnit všichni? Ale snažit se dohlížet, vidět ve tmě o kousek dál, to je asi oč tu běží. Někdy člověk není doma prorokem, ale to neznamená, že o kus dál ho pochopí, byť dokonce třeba nemluví stejným jazykem.

0 0
možnosti

pitomá teorie o prognosťáku - už asi po tisícáté první, něco originálnějšího by nebylo Rv

1 1
možnosti

Ten nápis je vystihující. Ve vašem profilu však vyzýváte k boji proti nepravostem a v praxi je to únik od zodpovědnosti. To co jste zde napsala je o selhání rozvoji společnosti a snaha uspořádat si svou lepší společnost. K tomu mohlo v podstatě dojít už v roce 1989. Vím, že je to trochu utopie, ale věřím, že pokud by se rozdělilo území obývané na toho, kdo chce být opravdu svobodný a respektovat to plně se svými klady i zápory a na toho kdo chce pouhou "rovnost" totalitního altruismu nemusela by jste hledat pochopení o tomto uspořádání v rozvojových zemí. Proto dnes máme možnost omezených diskuzí na Havlových lavičkách a ještě rovnějších místech.

0 0
možnosti

filozofické úvah na téma svoboda nejsou zrovna jednoduché. Především již staří klasikové..tedy Marx a Lenin věděli, že člověk j svobodný či nesvobodný dvakrát. Jednou politicky a jednou ekonomicky.

A tak i když jsem odcestoval z politicky nesvobodného komunistického Česka do svobodného Německa chtěl navštívit Anglii, měl jsem politickou svobodu tak učinit, ale trvalo mi dva roky, než jsme v rozpočtu našel asi 400DM na cestu a pobyt.

A tak je nutné si uvědomit, že existují různé sociální vrstvy obyvatelstva, a jen některé jsou skutečně svobodné, a je jich málo, i když jejich počet neustále roste. Na druhou stranu je to tak, že většina zemí má nějakou vrstvu lidí, které může vykořisťovat....jen za komunistů to bylo nepřirozené, protože většina vykořisťovala menšinu..inteligenci....a to nemohlo nikdy dlouho fungovat, protože menšina neuživí většinu...naopak to funguje již mnoho desítek tisíc let.

DNES máme v Číně asi tak 400 mio lidí na vynikající životní úrovni a asi tak jednu miliardu, která je vykořisťována. USA nemají tolik lidí na ekonomické vykořistování a tak chtějí smlouvy typu TTIP, aby si mohli rozšířit počet ekonomických otroků.

Česko historicky nemá nikoho koho by mohlo vykořisťovat ani doma ani venku.

Svoboda informační je jen nástroj vládnutí. Kdysi to bylo tak, že vládci svým poddaným prostě info nedávali..naposledy na to dojeli komunisté, když jejich dělnická vládnoucí třída nebyla schopna vymyslet rušičku na satelitní televizní vysílaní a informace dorazily do českých domácností a změnily myšlení lidí. COŽ DĚLAJÍ VŽDY.

TAKŽE ŽÍT V CHAOSU, BY ZNAMENALO MOŽNÁ NĚKOLIK DNÍ NEJÍST, pít jen špinavou vodu z louží a žít v lese. No nevím jak by se vám to líbilo.

Stav životního stylu u nás je dán ekonomickou nesvobodou, nutností chodit do práce, nutností financovat dětem vzdělání a tak dále.Skutečnost, že můžete jet 2x za rok na dovolenou je jen obrazem toho, že vám pán něco povolil....jako kdysi nám před 45 lety dal volnou sobotu, která také nebyla vždy.

1 0
možnosti

Ovšem nesmíme vykořisťování směšovat se svobodným obchodem, který může oběma stranám pomoci.

0 0
možnosti

Kdybych to nečetl, tak bych si myslel že něco takového nejde stvořit. A vida, mýlil jsem se.

1 0
možnosti
Foto

svoboda je poznaná nutnost

0 0
možnosti
Foto

Rád s vámi souhlasím. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik