Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byrokracie na konečné

Fenomén sociálních sítí přinesl světu zahlcení všech obzorů, které si jen lze představit. Internetová byrokracie je nová ruka ďábla.

Úvahy o tom, kam jako lidstvo spějeme, (ať již v sociologické, filozofické, ekonomické, ekologické, politické, vědecko-technologické či jakékoli jiné rovině) již přestávají být také zajímavé, neboť i to, čemu se ještě nedávno říkalo „ trvale udržitelný rozvoj“ a posléze jen „udržitelný rozvoj“, je dávno za svým zenitem, protože každému musí být už dnes jasné, že onen tzv. rozvoj se stal od rozvoje zbraní hromadného ničení mílovým krokem zpátky, zpět na stromy a do jeskyní – tedy v lepším případě.  V tom horším do holomrazu, kdy dopadneme jako dinosauři, kteří vyhynuli během okamžiku a zamrzli v ledu vlivem kdoví čeho, co bylo předtím.

Nejvíc se vždy, se směsí sarkasmu, nostalgie a černého humoru, bavím, když slyším v tom blábolení éterem větu: „Byla vytvořena komise na ….“ (úřad, rada, asociace atd.), a na rty se mi vtírá velmi český, zlidovělý výraz začínající na slabiku ho… .     Jo, jo, celej svět je už díky sítím jedna velká pražská kavárna, kde je přeplkováno o všem a o ničem. To je ta naše stopa slizu, kterou po sobě zanecháváme tím, že žvaníme, žvaníme, žvaníme.

       Homo Byrokraticus zamořil a zaplevelil poslední domyslitelné obzory, a obávám se, že i v tom posledním okamžiku, kdy budeme stát u posledního soudu před branami rájů či pekel, tam bude sedět úředník se svou komisí, a bude odškrtávat z knihy hříchů, a bude trvat možná ještě dost dlouho, než naše zařazení dojde k vyřízení, neboť každý soud je totálně zavalený a nestíhá, a taky i složenka, faktrura, vyúčtování za ty hříchy se může někde na trase ztratit, či propadnout lhůtou na vyřízení do promlčení, podobně jako nevyřízený soudní spis, zásilka na poště či v datové schránce. Což ovšem skýtá jistou naději naší nesmrtelnosti. Neboť jestliže nás – jak trefně glosuje Jarek Nohavica – nebude moci vlivem byrokratického šlendriánu přijmout Svatý Petr včas u komise, tak spadneme zpátky do svého nanicovatého a vachrlatého života pozemských červů.

   Jen mi připadá trochu smutné, že už i ti lidé, které jsem za svého života potkala a znala je jako anti-byrokraty a bojovníky za přirozené, zdravé, ekologické, dnes nosí saka a naleštěné polobotky a zasedají v těch různých nespočitatelných komisích, senátech a parlamentech, a hřímají v tom panákovském převleku ve sboru  vládnoucích psychopatů, které dřív tak ohnivě a inteligentně kritizovali.  A tak jsem je nějak vypustila ze svého obzoru. A leckdy jsem se ani nedozvěděla, nebo až s velkým odstupem času, do které organizované byrokratické ti mému srdci a světopohledu blízcí, zběhli.

   Jistě, mohla bych s nimi zase navázat třeba kontakt přes facebook či jinou organizovanou síť zdola, ale nějak už nemám sílu a chuť si jen hrát na revoluci, mající zastavit tu vědecko-technickou revoluci v rukou psychopatických, byrokratických, papírových revolucionářů.  

   A v tom okamžiku mě to vymrští, že je zase nejvyšší čas zabalit krosnu a vypadnout někam na nejzapadlejší ostrov, kde se pasou jen kozy a vodní buvoli, a bosonozí rybáři sedí na pláži na svých malých bárkách, popíjejí arak a chystají sítě na noční lov. A děti ještě nevědí, co je internet, protože jejich obzor je ještě čistý, nedotčený ďábelským psychopatem bílého límečku. Vždyť těch pár ryb, které v tom zapleveleném oceánu ještě zbyly, a které sní rybářova rodina, už byrokratům ani nestojí za to počítat. A spekulovat, jakou daň, eet či registraci na rybo-člověka uvalit.

    A tak prostě už jen čekám, až to spadne svou vlastní shnilou prašivinou, a doufám, že i byrokracie má, stejně jako my, smrtelníci, někde konečnou…

Autor: Zdenka Ulmannová | pondělí 30.10.2017 12:19 | karma článku: 16,27 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik