Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má jednotlivec právo diktovat světu své představy?

Planeta patří každému, kdo na ní žije. Donald Trump by jistě nesnesl, aby mu kdokoli diktoval něco, co se mu nelíbí. Sám se však chová, jako by snad ani nežil na této – i jeho vlivem již dávno globalizované – planetě. 

Jako by Donaldu Trumpovi nedocházelo, nebo pouze zkratovitě, že vše na současném světě, je propojeno a ovlivňuje se navzájem, a že svět jsou v éře rychlé mobility, bezprostředně spojené nádoby, a to, co se změní na jednom konci, vyvolá přirozenou reakci i na konci druhém.

Fakt, že se Donald Trump rozhodl změnit obraz Ameriky k obrazu svému, nejenže nesporně sabotuje propracovaný demokratický systém, na němž tento kontinent pracoval po celé generace. Už dnes – a to není prezidentem ani týden – ohrozil demokracii jako systém na celém světě.

Jaké bude mít důsledky jeho další počínání?

Jisté je, že každá diktatura vehnala nakonec svět do války větších či menších rozměrů. V jaderné éře samozřejmě panuje oprávněná obava, že to bude válka apokalyptických rozměrů. Když se na tiskové konferenci zeptali Alberta Einsteina: „Pane profesore, mohl byste nám něco říci o představě třetí světové války?“, Albert Einstein opáčil: „Já vám řeknu něco o té čtvrté světové…“  Novinář namítl, že by ho ale přesto zajímal názor na tu třetí světovou v rámci posloupnosti. Na to Einstein odvětil: „Chlapče, vy mi nerozumíte; já jsem vám chtěl o té čtvrté světové válce říci něco definitivního, kategorického, a to, že k ní nikdy nedojde, protože v té třetí zahyne všechno živé na této planetě, lidé i růže.“

   Sice se někdy říká, nestrašme se Mikulášem v létě. Na druhou stranu generacemi ověřená zkušenost praví, nechval dne před večerem. A hlavně taky „historia, magistra vitae“, a z historie bychom se měli rozhodně poučit a nepodceňovat tudíž jasné signály. A jestliže – právě kvůli signálům, které vyslal Donald Trump do celého světa – se miliony Američanů i lidí ostatních zemí světa rozhodly demonstrovat proti jeho „zvolení“, tak tím vyjádřily jednoznačně svůj názor, že jednotlivec, a to ani v podobě Donalda Trumpa, nemá právo vnucovat komukoli své názory a násilím je uplatňovat i proti zájmům veškerenstva, ať se to týká kohokoliv na planetě. Už proto, že nikdo na této planetě není jejím obyvatelem jen sám. Už proto, že planeta patří každému, kdo na ní žije. A každý má tudíž přirozené právo se bránit jejímu zamořování, pokud hrozí. A právě tento vzkaz vyslal – naprosto nepromyšleně a kontraproduktivně Donald Trump. Jestliže hřímá z piedestalu, že udělá všechno, aby ochránil Spojené státy americké, pak to ale současně znamená, že by, a to nejen teoreticky, musel skutečně vylidnit všechny ty, které jeho huronský pokřik vyděsil k smrti. Pro což existuje jen jediné slovo: válka.

Právo manipulace s jaderným kufříkem nemůže mít v rukou jeden nebezpečný psychopat

To, že sice svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého, a že se tomu v historii již mockrát dělo, rozhodně není precedentem k tomu, aby – a to zejména v éře, kdy svět je doslova v situaci vroucího kotle naplněného krakatitickými technologiemi hromadného, masového vyvražďování - právo manipulace s jaderným kufříkem měl v rukou jeden nebezpečný psychopat jen z titulu toho, že byl údajně řádně zvolen. I to už tu v docela nedávné historii bylo. Najde se někdo se zdravým rozumem, kdo by dnes tvrdil, že Hitler byl normální a že milióny Židů, kteří „vyletěli komínem“, bylo to nejlepší, co Němci mohli udělat pro svou i světovou bezpečnost? Stavění zdí je nesporně omezení práva volného pohybu, a je prvním krokem a varovným příznakem, že dřív nebo později nastane krok další; a tím může být, jako již v dějinách nejedou, zase další koncentrák. Napřed segregace, poté izolace, následně exodus (v moderním jazyce rozuměj nucený odsun) a okupace, (otázkou je koho všeho kým/?/), a v neposlední řadě ozbrojený konflikt a po něm následující odvetné akce.  Tak to přece na světě chodí. To snad chceme? To je snad naše představa o životě?

Zvolení Donalda Trumpa je nepochybně volbou proti bezpečnosti celého světa

A fakt je, že volba, kterou provedlo v podstatě v měřítku světa a jeho bezpečnosti jen několik, očividně psychicky labilních, narušených a nezralých, občanů Ameriky, ještě neznamená, že bude jejich ztřeštěná vůle a chorá touha po moci něčeho dosáhnout silou, vládnout a manipulovat představami o životě ostatních světoobčanů. Vždyť zvolení Donalda Trumpa je nepochybně volbou proti celému světu, nikoli v zájmu Američanů! A to není zrovna dobrá situace zejména z hlediska bezpečnosti ani pro Ameriku!

Jestliže Donald Trump demagogicky vykřikuje – podobnou rétorikou, jako kdysi Hitler – že udělá všechno pro bezpečí Ameriky, že ji vyčistí, tak si zřejmě vůbec neuvědomuje, že dělá naprosto pravý opak. A že evokuje nechvalně příznačné, symptomatické, a dosud nezahojené pocity hrůzy, nad kterými ještě dnes naskakuje husí kůže, neboť si nelze nedoplnit ono strašné sousloví z nedávné minulosti „vyčistit od židovského sajrajtu“. A co si pod tím vyčištěním Amerika ústy Donalda Trumpa představuje, je děsivé; už proto, že tím pádem nikdy nebyla sama Amerika v takovém nebezpečí, v jakém se ocitá nyní. Zátoka sviní je proti tomu hadr. Neboť dojde-li, ať již kvůli vnitřnímu konfliktu, nebo vnějšímu, v USA (a ostatních částech amerického kontinentu), vlivem nepokojů, které Donald Trump samozřejmě vyvolá, /což je to zřejmě i jeho cílem, protože pokud by byl osvícený, neřídil by se zkušeností rozděl a panuj/, tak určitě dřív nebo později rozpoutá válku. A pak bůh opatruj Ameriku i celý svět…

Psychiatři, odborníci celého světa, spojte se!

Za těchto okolností je opravdu strašnou, největší hrozbou v historii celého lidstva a světa, když se právě v rukou šíleného, narcisistního psychopata, který by měl být spíš ve svěrací kazajce, než v Bílém domě, ocitne tlačítko pro použití jaderné zbraně!

A nestačí si klást jen akademické otázky, co s tím tedy uděláme, světe/?/, ale zřejmě je nezbytné s tím opravdu něco udělat tak rychle, jak to jen jde, dokud je čas, a dokud se nestane to nejhorší. Protože pak už bude pozdě. Na vše. Neboť nechat si zničit NÁŠ svět jen proto, že po něm chodí několik milionů psychopatů, kteří volili Trumpa, by bylo pohříchu také nesvéprávné.

A pak je tedy naprosto namístě a nejvyšší čas, aby Kongres USA našel způsob, aby Donaldu Trumpovi vzal z rukou jaderný kufřík, než bude pozdě. A vypořádal se se situací, ke které došlo kvůli jeho zvolení. Což je nejen apel, ale naléhavá nutnost i na všechny občany zdravého rozumu a vůle. A zákonodárci by měli honem rychle zasednout a odhlasovat ad hoc zákon, který by zbavil psychopaty možností vládnout Amerikou. A to i za cenu, že to bude zcela nový pohled a precedent demokratického principu. Už proto, že svět se vyvíjí, doba se mění a vyžaduje tudíž změny i ústavního práva. Neboť když vznikala první ústava Spojených států, tak se ještě střílelo jen luky a šípy, což ale zdaleka nemohlo ohrožovat i ostatní kontinenty. Jenže dnešní svět je prostřednictvím zbraní mezikontinentálního doletu, bohužel, propojený doslova pupeční šňůrou. A rozhodně není smyslem se na této šňůře oběsit kvůli jednomu pacientovi s jasnou diagnózou. Tudíž výzva dne pro všechny psychiatry zní: Psychiatři, odborníci celého světa, spojte se! Nečekejte na politické a různé kuloární praktiky obchodníků se smrtí, vytvořte, prosím, tlak na komoru amerických psychiatrů, ať využijí svého práva - coby soudních znalců svého oboru - a přimějí politiky, aby toto nedopatření, kterým se narušený jedinec ocitl místo v klecovém lůžku až v Bílém domě, aby byl Donald Trump zbaven svéprávnosti jako nepříčetný, a tudíž byla jeho volba neplatná!

Neboť jinak to bude rozhodně skandální selhání demokracie jako takové. 

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 26.1.2017 10:26 | karma článku: 9,27 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik