Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamiony - vrazi na silnicích

Každý, kdo někdy jezdí po dálnicích nebo silnicích, kde je vystaven hustému provozu kamionů, má neustále dramatický pocit ohrožení na životě. 

Už mnohokrát se mi stalo, že jsem musela „závodit“ s řidičem kamionu, který si se mnou hrál jak kočka s myší. Když jsem přidala já, přidal taky a zpestřoval si tak svou monotónní práci dokonce  skrze trapná až oplzlá machistická gesta, jež vysílal z okna svého náklaďáku. Mnohokrát se mi na dálnici stalo, že jsem před sebou viděla kamion kličkující na rozhraní dvou jízdních pruhů, který tudíž rozhodně nebylo bezpečné předjet, neboť bylo zřejmé, že řidič očividně pospává. Jistě jste taky zažili situaci, kdy pršelo, a kolem kamionu na dálnici se vytvořila zcela neprůhledná sprcha, že jste museli omezit rychlost na čtyřicet i méně, protože nebylo vidět, kam a do čeho jedete, a toto kamionem vynucené omezení vaší rychlosti trvalo třeba až z Brna do Prahy i déle, protože nebylo možné kamion po celé bezpečně trase předjet.

Nemohu říci, že bych byla nejistá či bázlivá řidička, už proto, že mám opravdu hodně najezděno za třicet let, co každodenně jezdím, a to i v dopravní špičce pražského provozu. Nicméně se zhušťujícím se provozem kamionové nákladní přepravy na silnicích, se cítím permanentně ohrožená na životě kdykoliv, kdy mám vjet do provozu společného s těmito obřími náklaďáky.  A situace se stává s každým rokem takřka neúnosná. Už proto, že nikdy nevíte, když sedáte do auta, zda se vrátíte živý, protože vás někdo za volantem náklaďáku smete.

Ptám se, proč se vůbec staví dálnice, když se z nich stávají bitevní pole, kde umírá tolik nevinných lidí? Je to totiž už neregulérní válka vedená mezi přepravci zboží, řidiči náklaďáků a řidiči osobních automobilů a autobusů. A je jasné, kdo bude vítěz při střetu, a kdo se tak stává neomezeným pánem, uzurpátorem silnic.

Proč se raději nepostaví dvě samostatné, oddělené paralelně vedené silnice, které bezpečně vymezí hranici zeleným pruhem mezi nákladní dopravou a osobními vozy? Takto je totiž situace řidičů osobních aut – kteří ovšem také přispívají na stavbu dálnic povinným placením dálniční známky – zcela bezvýchodná, neboť provozovatelé těchto nebezpečných dopravních tepen nedokáží zajistit to nejdůležitější – bezpečí řidičů. Což je nepochybně protiprávní. I pro provozovatele silnic by měla platit stejná kritéria a pravidla pro podnikání, jako v jiných provozech. Tak, aby provozovatel firmy neohrožoval své okolí. Například provoz továren a výrobních podniků musí být zajištěn ze zákona tak, aby nedocházelo k újmě na zdraví a životech obyvatel. Pro provozovatele, rovněž byznysmeny, silnic ale tato pravidla vůbec neplatí, a jezdit po silnicích znamená v podstatě konání na vlastní nebezpečí, kde silnější může masakrovat slabšího.

Z mého hlediska je tudíž provoz na dopravdních komunikacích protiprávní! Nelze se vymlouvat na to, že řidiči kamionů mají dodržovat stejná dopravní pravidla, jako řidiči osobáků, a že jsou jen lidé a dělají tudíž chyby. Vždyť statistika nehodovosti už dávno poukazuje na to, že řidiči kamionů se podílejí na smrtelných nehodách nejvyšší měrou. Vždyť řidič osobního vozu je totiž vedle řidiče kamionu v této dopravní válce v pozici pěšáka ozbrojeného jen prakem, proti těžkooděnci v palebné pozici střelce těžkého kulometu.

Čistě z pojímání rovnosti práv je tudíž situace na silnicích naprostým a jasným porušováním práv lidí v osobních autech ze strany řidičů a provozovatelů náklaďáků.

   Řešení je přitom prosté:

 Řešit situaci na silnicích tak, aby se s dramatickým nárůstem nákladní přepravy, osobní vozy s náklaďáky nepotkávali na společné komunikaci.

Případná námitka, že by se tímto opatřením prodražila v konečném důsledku i cena převáženého zboží, je zcela vágní, už proto, že dáme-li na misku vah cenu a hodnotu lidského života a zdraví, a cenu a hodnotu nějakého pitomého zboží, které je povětšinou stejně jen naprosto zbytnou a životní prostředí zatěžující věcí, ohrožující ve všech směrech kvalitu života např. i emisemi, pak je separování a omezení kamionové přepravy od osobní zcela logickým a jediným bezpečným řešením, na které si určitě všichni – i za cenu zdražení některých produktů -  rádi připlatí. Nebo omezí i tak do nebe volající tryskový konzum.  

Autor: Zdenka Ulmannová | středa 27.1.2016 13:35 | karma článku: 14,03 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik