Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký je rozdíl mezi teroristickým útokem ve vlaku a letadle?

Žádný. Protože v obou případech umírají nevinní lidé. Ale kontroly se zásadně liší. Oč je cestující vlakem bezpečnější, než ten letadlem?  

      Když chcete letět z Prahy do Košic, Berlína, Budapešti, Vídně nebo kamkoliv jinam na světě, musíte projít úzkostlivým bezpečnostním filtrem rentgenů a agentů, kteří na vás nenechají nit suchou. Vyzují vás z bot, vysvlečou ze svetrů, nenechají vám žádné nápoje, než  jeden jediný decilitr vody a ani doušek navíc, sundají vám opasky, rozeberou kamery a počítače z příručního zavazadla. Jednají s každým z nás jako s potenciálním teroristou, bez ohledu na barvu pleti, etnikum, národnost.

    Přitom, Evropou dnes se zcela volně a bez kontroly – a to dokonce takřka na pozvání evropských politiků – producírují sta tisíce lidí z cizích – a fundamentalismem rizikových a nebezpečných - zemí, říkající si běženci před válkou, ( kteří si ovšem často neumí ani zvolit slušnou vládu a zjednat si občanskou suverenitu), a pod touto rouškou jakoby ubožáků ohrožených de facto svou vlastní nevyspělostí, sem do evropského prostoru v podstatě může bez kontroly kdokoliv provézt cokoliv na spáchání teroristického útoku, riziko převozu atomové bomby či komponentů k ní, nevyjímaje.

  Demokracie a humanita je krásná věc; ale jen potud, pokud neohrožuje práva a bezpečnost někoho jiného. 

Jestliže politici Evropské unie například v rámci této ušlechtilé přemíry demokracie zruší pod tíhou tohoto argumentu pěších běženců kontroly i na letištích, pak by teoreticky bylo vše v pořádku. Ale ono není a nebude. Ovšem pod tíhou tohoto precedentu se cítím diskriminovaná, pokud mě na letišti budou lustrovat, ale cizokrajné pěšáky ve vlacích, autobusech, v metru  či na ulicích nikoliv. Jaký je pak rozdíl mezi bombovým útokem vybuchlým vlakem, metrem či autobusem a letadlem?

  Když jsem nedávno cestovala z Indie, tak mě v Bombaji na letišti nechali vybalit kufr jen proto, že jsem v něm vezla miniaturní nůžtičky na kůžičku nehtového lůžka. A z titulu rizika teroristického útoku (patrně na kapitána letadla v obavě, abych mu je kamsi nezabodla a neunesla letadlo), mi je zabavili. Byly to drahé značkové Solingenky za několik set, a chudým indickým uniformovaným dozorkyním na letišti se očividně hodily, neboť se tam neseženou. I takto se dá pohlížet na kontrolu.

Výklad bezpečnostních rizik zkrátka může být různý.

    Ale jisté je, že ani já, která jsem odjakživa známa jako humanistka, aktivistka Mezinárodního mírového hnutí, vymezující se proti válkám, rasismu, xenofobii a dalším negativním jevům, se nyní ve světle takto vágně pojímané a provozované bezpečnosti ochrany státní suverenity, cítím sama ohrožena. Neboť i přestože jsem humanistka, tak jsem přesvědčena, že spolu se skutečnými běženci, prchajícími ze svých zemí před svými bossy a establishmenty, sem proniká nepochybně také velké procento těch, kteří mají zcela opačnou představu o humanismu než já, a vytvoří si tady velmi lehce základnu pro další a další nově příchozí teroristy, ty skutečné. Kteří nebudou rizikoví a nebezpeční jen nůžtičkami na nehty.

    A tvrdím, že z tohoto důvodu začíná být v Evropě kvůli takto benevolentně a vágně pojímané migrační vlně již v tuto chvíli obdobně nebezpečno, jako v těch zemích, odkud k nám běženci přicházejí.

   Otázkou je, kam se uchýlíme a utečeme my, občané Evropské unie, až si i na našich územích vybudují pozice tito příchozí strachovládci, posedlí fundamentálním, terorizujícím islámem ?

Bude pak ještě naše, tak dlouho a generacemi houževnatě šlechtěná, demokracie demokracií?

 

 

 

Autor: Zdenka Ulmannová | neděle 18.10.2015 0:16 | karma článku: 40,26 | přečteno: 2916x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik